Ceza hukuku içtima

Ceza hukukunda, "kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır" kuralı geçerlidir. … Fail somut olayda ne kadar ceza normunu ihlal etmiş ise o kadar suçtan cezalandırılır. Faile verilen bu cezalar toplanarak infaz edilir. Bu işleme cezaların içtimaı veya gerçek (maddi) içtima denir.

Suçların içtimai ne demek?

“Birden çok suç işleyen kimsenin, işlediği suç sayısı kadar cezadan sorumlu olması” ceza hukukunun temel kurallarındandır. Bu kuralın istisnasını, aynı fail tarafından işlenmiş birden çok suç bulunmasına rağmen, çeşitli nedenlerle faile tek cezanın verildiği “suçların içtimaı” adı verilen durumlar oluşturmaktadır.

Fikri içtima nedir örnek?

failin, işlediği bir fiil ile birden fazla farklı suça sebebiyet vermesidir. … fikri içtima ile kastedilen, tek bir fiille birden fazla farklı suça sebebiyet vermektir. örneğin, failin bir evin camını kırmak için taşı fırlatması ve taşı kıran camın içerideki kişinin de yaralanmasına sebep olması.

Ceza hukukunda iştirak ne demek?

Ceza hukukunda suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesini ifade eder (TCK m.37). … Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.

Gerçek içtima hükümleri ne zaman uygulanır?

Suçların aynı olması halinde aynı neviden fikri içtima, farklı olması halinde farklı neviden fikri içtima söz konusu olur. … Bu durumda, fıkrada sayılan bu suçlar, aynı fiille birden çok kişiye karşı işlendiği takdirde gerçek içtima kuralı uygulanacak, yani her bir suçtan dolayı fail ayrı ayrı cezalandırılacaktır.

Geçitli suç ne demek?

Failin bir suçu işlemek için aynı hukuki değeri koruyan daha hafif bir suçu işlemek zorunda kaldığı hâllerde “geçitli suç” söz konusu olur. Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma cinsel saldırı suçu gibi bazı suçların icrası sırasında zorunlu olarak eşlik eden bir fiil olarak yer alabilir. …

Cezaevi içtima ne demek?

Cezaların toplanmasından kasıt, bir kişi hakkında, işlediği her suç için ayrı ayrı hükmedilen şahsî hürriyeti bağlayıcı cezaların veya adlî para cezalarının toplanmasıdır. Cezaların toplanmasına, maddi içtima da denir.

Fikri içtima nedir hukuk?

Fikri içtima, failin bir fiille birden fazla farklı suç işlemesi hâlinde bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılması anlamına gelen ceza hukuku kaidesi.

About the Author

You may also like these