Cumhuriyet döneminde kadınlara verilen haklar maddeler halinde

Kadın hakları nelerdir maddeler halinde kısaca?

Kadının insan hakları şunlardır: * Kadının evlilikle ilgili hakları: İstediği kişiyle evlenme hakkı, eşit miras hakkı, evlilik içinde cinsel birleşmeyi reddetme hakkı, şiddete maruz kalmama hakkı, kendi malına sahip olma hakkı, kumayı reddetme hakkı, resmi nikâh hakkı.

Kadınlara verilen ilk hak nedir?

Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar. Seçimler, Eylül başından Ekim'in 20'sine kadar sürdü.

Cumhuriyet kadınları kimlerdir?

Bu kutlu günde tarihe adını altın harflerle yazdıran güçlü, mücadeleci ve başarılı Cumhuriyet Kadınları'nı bir hatırlayalım. Gönlümüzde kurulu tahtları bâki kalsın

  • SÜREYYA AĞAOĞLU (1903-1989) …
  • SABİHA GÖKÇEN (1913-2001) …
  • SUAT BERK (1901-2002) …
  • DR. …
  • SAFİYE AYLA (1907-1998) …
  • REFET ANGIN (1915-2010) …
  • SEMİHA BERKSOY (1910-2004)

Türk Medeni Kanunu kadın hakları nelerdir?

Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara istedikleri meslekleri seçebilme hakkı tanınındı. Miras, boşanma gibi konularda kadın erkek eşitliği sağlandı. Cumhuriyet döneminde yapılan reformlar sayesinde de Türk kadını, boşanma hakkında, seçme seçilme, eğitim, meslek seçimi, kamu görevleri yapma haklarına kavuşmuştur.

Türk kadınına verilen haklar nelerdir?

1930: Doğum izni düzenlendi. 1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu. 1933: Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi. 1934: Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Kadın hakları nedir tanım?

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

Türk Kadinina sirasiyla hangi haklar verilmiştir?

1930: Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı. 1930: Doğum izni düzenlendi. 1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu. 1933: Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi.

About the Author

You may also like these