Damla sulama yöntemi

Damla sulama yönteminin esası, topraktaki nem eksikliği ve yetiştirilen bitkide stres yaratmadan, her seferde az miktarda sulama suyunun sık aralıklarla bitki kök bölgesindeki toprağa verilmesidir. Derine sızma veya yüzey akışı ile su kaybı olmaz.

Damlama sulama kaç saat yapılır?

Su ile beraber sisteme basılır. Sistem durdurularak Fosforik Asitli su sistem içinde 35-40 dakika bekletilir. Daha sonra sistem yeniden çalıştırılarak damlatıcılardan asitli su akması sağlanır. Bu uygulama 10 dakika sürer.

Damla sulama 1 saatte ne kadar su harcar?

16, 17, 20 ve 22 mm çaplarda üretilen yassı damla sulama borusu, saatte 1,6 litreden 2,2 litreye değişen miktarlarda su damlatabilmekte ve borunun et kalınlığı 6 milden 12 mile değişebilmektedir.

Tarımda en verimli sulama sistemi nedir?

Tarımda sulama sistemleri arasındaki en verimli ve en az su kullanan sulama yöntemi damlama sulama yöntemidir. Bu yöntemde kullanılan su diğerlerine göre daha azken alınan verim diğerlerinden daha fazladır. Sıra şeklinde yerleştirilen bitkilerde ve ağaç yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.

Damlama sulama kaç günde bir yapılır?

15-20 gün ara ile sulama yapılmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır. Yani ilk sulamadan itibaren 15-20 gün ara ile 4 defa sulama uygulanır.

Damla sulama neden yapılır?

Damla sulama özellikle seralarda ekonomik değeri yüksek bitkilerin yetiştirilmesinde yararlıdır. Damla sulama; suyunun kıt (sınırlı), sorunlu (tuzlu) olduğu bölgelerimizde özellikle hafif bünyeli topraklarda ekonomik yönden değerli (sebze, meyve gibi) bitkilerin sulanmasında kullanılabilir.

Damla sulama dekara ne kadar su verilmeli?

Diğer bir deyimle bir bitkinin bir sulamada 100 birim suya ihtiyacı varsa, bitkinin bu suyu alabilmesi için, salma sulama yöntemi ile tarlaya 200 birim su vermemiz gerekir. Halbuki damla sulama yöntemi ile tarlaya vermemiz gereken su miktarı 110 birim olacaktır.

Eğimli arazide damlama sulama nasıl yapılır?

Eğimli arazilerde damlatma boruları kesinlikle eğime dik, eş yükselti eğrilerine paralel yerleştirilmelidir. Boruların eş yükselti eğrilerine paralel olarak yerleştirilmesinin nedeni, ilk damlatma başlığı ile son damlatma başlığı arasında basınçtan kaynaklanan debi farkının önlenmesindir.

About the Author

You may also like these