Diyabetik ayak yarası nedir

Diyabetik ayak, şeker hastası olan kişinin hastalığının uzun sürmesinden ya da şeker seviyesinin kontrol altına alınmasının zorlaştığı durumlarda ayakta çıkan kronik yaralara verilen isimdir. Bu durumda ayakta geçmeyen yara ya da enfeksiyon gelişebilmektedir.

Ayakta şeker yarası nasıl olur?

Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz. Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca infekte olur.

Diyabetik ayak hangi durumda kesilir?

Şeker hastalığına bağlı yara ve enfeksiyon oluştuğunda hastaların sinde tanı anında bacağın kesilmesi gerekmektedir. Yara önemlidir çünkü bacağı kesilen şeker hastalarının inde başlangıçta ayakta yara oluşmaktadır.

Ayaktaki şeker yaralarına hangi bölüm bakar?

Diyabetik ayak yaralarının tedavisinde hasta; Dahiliye, Ortopedi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp ve Enfeksiyon hastalıkları kliniklerinden oluşan bir ekip tarafından değerlendirilmelidir.

Şeker hastalarının ayak yaraları neden olur?

Diyabet hastalarında ilk belirti ayak yaraları olabilir. Ayak yaralarının oluşumuna yol açan birkaç Temel neden vardır: Kontrolsüz şeker, kontrolsüz diyet, damar tıkanıklığı ve darlığı (diyabetik vaskülopati), sinir hasarı (diyabeti nöropati), ayak hijyen koşullarının yetersizliğidir.

Şeker bacağa vurur mu?

Zaman içinde kontrol altında tutulmayan kan şekeri, vücuttaki sinir hücrelerinde tahribata yol açar. Genel belirtileri; ayaklarda ve bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve daha sonra ortaya çıkan ağrıdır. Bu şikayetler ellerde, kollarda ve vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir.

Diyabetik ayak nasıl önlenir?

DİYABETİK AYAK YARASINDAN KORUNMANIN EN ÖNEMLİ YOLU Bu süreçte ayakkabı seçimi önemlidir. Ayağı sıkmayan deri veya bez ayakkabılar giyilmelidir. Çıplak ayak ya da açık ayakkabı ile yürünmemelidir. Ayaklar her gün kontrol edilmeli; ayak cildinde renk değişikliği ve cilt bütünlüğü değerlendirilmelidir.

Şeker hastalarının uzuvları neden kesilir?

Kan şekerinin uzun süreli yüksek olması sinirlere zarar verebilir ve diyabetik nöropati ortaya çıkar. Bu da sinirlerin ağrı ve diğer duyuları iletmesini engellediğinden his kaybı görülebilir. Hastalar ayaklarındaki küçük sıyrık ve yaralı fark etmezler.

About the Author

You may also like these