Haksız ihtiyati tedbir nedeniyle tazminat

Haksız ihtiyati tedbir sebebiyle tazminata hükmedilmesi için gerekli koşullar nelerdir?

İhtiyati tedbir nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için zararın meydana gelmesi yetmemekte, aynı zamanda tedbir talebinde bulunan kişinin bu zararı gidermekle sorumlu tutulabilmesi için meydana gelen zararın uygulanan ihtiyati tedbirden doğmuş olması gerekmektedir.

Haksız ihtiyati tedbir nedeniyle tazminat Hangi mahkeme?

(2) Haksız ihtiyati tedbirden kaynaklanan tazminat davası, esas hakkındaki davanın karara bağlandığı mahkemede açılır. (3) Tazminat davası açma hakkı, hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren, bir yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Teminatsız ihtiyati tedbir kararı nedir?

İhtiyati tedbir talebi kesin bir delile, resmi bir belgeye dayanıyorsa ya da durum teminat gösterilmesini gerektirmiyorsa, talep eden adli yardımdan faydalanıyorsa mahkeme tarafından teminat alınmamasına karar verilebilir. … İhtiyati tedbir talepleri davanın görüldüğü mahkemede incelenir ve karara bağlanır.

Haksız ihtiyati tedbir nedir?

Talebi üzerine lehine ihtiyati tedbir kararı alan kişi esas hakkındaki davayı kaybettiği durumda ihtiyati tedbir kararının haksız olduğu ortaya çıkar. Davacının lehine ihtiyati tedbir kararı almasıyla açmış olduğu esas hakkındaki dava sonuçlanmadan önce ihtiyati tedbirin haksız olup olmadığı kesin olarak anlaşılamaz.

Ortaya çıkan zarar ile ihtiyati tedbir arasında uygun illiyet bağı bulunmalı mıdır?

Benzer şekilde, ihtiyati tedbir kararının sona ermesinden sonra meydana gelen zararlar ile ihtiyati tedbir kararının yerine getirilmesi arasında uygun illiyet bağı bulunmamaktadır[60].

Ihtiyati haciz ne anlama gelir?

İhtiyati haciz, para ve parayla ölçülebilen teminat alacaklarına özgü takiplerde alacaklının korunması ve takibin semeresiz kalmaması için getirilmiş geçici bir hukukî korumadır.

Eda amaçlı ihtiyati tedbir nedir?

Eda amaçlı tedbirler; ihtilâf konusu olan hakkın geçici olarak ifa edilmesi, mahkemece tedbiren bir şeyin verilmesi, bir işin yapılması veya yapılmaması gibi taleplerin geçici olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Düzenleme amaçlı tedbirler ise; ihtilâflı hukukî ilişkinin geçici olarak düzenlenmesini amaçlar.

About the Author

You may also like these