Kan testinde tsh nedir

TSH, tiroidi etkileyen bir hormondur. Tiroit bezinin hormon üretimini uyararak daha fazla üretilip kana karışmasını sağlar. TSH hormonu testi ile tiroit bezi hormonlarının yeterli salgılanıp salgılanmadığı, doğru çalışıp çalışmadığı değerlendirilir.

Kanda TSH kaç olmalı?

Normal TSH değeri kaçtır? Kandaki TSH için normal kabul edilen değerler 0.35-4.5 mU/ml arasındadır. Genç bireylerde üst sınır değeri olan 4.5 mU/ml, 2.5 mU/ml değerine düşer. Yaş ilerledikçe TSH düzeyi, insan yapısı gereği yükselmektedir.

Kadınlarda TSH kaç olmalı?

TSH Hormonu Kaç Olmalı? Normal koşullarda bir insanın kan değerleri ölçüldüğünde TSH değerleri yaş ve yaşam şartlarına göre değişim gösterebilir. Kadın veya erkek her birey için 0.4-4.0 arasında bir değer oluşturmak ile birlikte tiroid bozukluğu konusunda tedavi gören bir kişide bu değerler 0.5-3.0 arasında olabilir.

TSH ın yüksek olması ne anlama gelir?

Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), TSH yüksekliğinin en önemli sebebidir. Diğer bir ifadeyle TSH yüksekliği tiroid bezinin az çalıştığının yani az hormon ürettiğinin göstergesidir.

TSH kaç olursa tehlikelidir?

TSH yüksekliği kan testleriyle belirlenir. TSH'ın normal değerleri genel olarak 0,35-4,5 mIU/L olarak kabul edilmektedir. Normal aralıklar laboratuvardan laboratuvara farklılık gösterebilse de genel olarak TSH 4,5 mIU/L üstündeyse yüksek olarak değerlendirilmektedir.

TSH yüksekse ne yapılmalı?

TSH yüksekliğinde öncelikle hastanelerin endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. TSH değeri yüksek olan hastalarda hipotiroidi tedavisi uygulanarak değerler düşük tutulmaya çalışılmaktadır. TSH yüksekliğinde T4 hormon seviyesi düşük kalmaktadır.

TSH değeri düşükse ne olur?

TSH düşüklüğü nedir? TSH testinin sonucunda çıkan düşük değerler tiroit bezinin fazla çalıştığını, tiroit bezi az çalışan kişide tiroit ilacını fazla miktarda aldığını, hipofiz bezinde TSH yapımını engelleyen bir durum olduğunu ya da hastanın hamile olabileceğini gösterir.

TSH yüksek ise ne yemeli?

Fındık, balık, yumurta, yağsız et ve kurubaklagil gibi protein içeriği yüksek besinlerin her öğünde bulunması son derece önemlidir. Yemeklerde zeytinyağı, keten tohumu yağı gibi yağlar kullanılmalıdır. Bakır, selenyum, iyot, çinko, D vitamini ve omega 3 içeren besinlere ağırlık verilmelidir.

About the Author

You may also like these