Serveti fünun dergisi

Servet-i Fünûn dergisini kim kurdu?

İstanbul'da haftalık olarak yayımlanan Servet-i Fünûn, zaman zaman yayınına ara vermek zorunda kalmıştır. Yarım yüzyılı aşan yayın hayatı boyunca (54 yıl) 2464 sayı çıkmıştır. Derginin kurucusu ve sahibi olan Ahmet İhsan (Tokgöz, 1868 – 1942) başmuharrirlik görevini uzun yıllar üstlenir.

Servet-i Fünûn dergisinin yazarı kimdir?

2. Bir gazetenin eki olan dergi. “Fenlerin yani bilimin hazinesi” anlamına gelen Servet-i Fünûn dergisi, 27 Mart 1891'de yayın hayatına başlar. Derginin ilk başyazarı olan Ahmet İhsan, Servet-i Fünûn'dan önce Şafak (1886) ve Ümran (1889) gibi kültür, sanat ve magazin dergilerini çıkaran bir yazardır.

Servet-i Fünûn nasıl edebiyat dergisi haline geldi?

Servet-i Fünûn (Edebiyat-ı Cedide) Oluşumu ve Dağılması (1896-1901) … Tevfik Fikret'in 256. sayıdan itibaren yazı işleri müdürlüğüne gelmesinden sonra bu dergi, tam bir edebiyat ve sanat dergisi olmaya başladı.

Servet-i Fünûn Dergisi nedir?

Servet-i Fünûn (Osmanlı Türkçesi: ثروت فنون), Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'de 1891-1944 yılları arasında yayımlanan sanat ve edebiyat dergisidir. Edebiyât-ı Cedîde topluluğunun yayın organı olan dergi Türk basın tarihinin en uzun süreli ve en etkili dergileri arasındadır.

Hazine i Fünun kimin eseri?

Hazîne-i Fünûn'un imtiyaz sahibi, edebî ve mizahî birkaç dergi daha çıkaran ve Asır Kütüphanesi'ni kuran ünlü yayımcılardan Kayserili Kirkor Fâik Efendi'dir.

Malumat dergisi kim çıkardı?

Malûmat Gazetesi ya da Malûmat Mecmuası, Mehmed Fuad ile Artin Asaduryan'ın birlikte 48 sayı çıkarıp kapattıktan sonra Mehmet Tahir tarafından alınarak devam ettirilen ve yayın hayatının birinci yılından sonra Servet-i Fünun topluluğunu birleştirecek hareketler yaratan dergi.

Edebiyat ve Hukuk makalesini kim yazdı?

Dergi, 16 Ekim 1901 yılında Hüseyin Cahit Yalçın'ın Fransızcadan çevirdiği "Edebiyat ve Hukuk" başlıklı, Fransa'nın 1789 rejimini değerlendiren makalesi, dönemin sansür heyeti tarafından sakıncalı bulundu dergiye 6 haftalık zorunlu tatil verildi.

About the Author

You may also like these