Tıpta bt ne demek

Bilgisayarlı Tomografi ( BT ), vücut içindeki alanların ayrıntılı resimlerini veya taramalarını oluşturmak için özel röntgen ışını kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Farklı açılardan çekilen röntgen görüntülerini birleştirerek kemik, damar ve yumuşak dokuların kesit görüntülerini oluşturur.

BT çeşitleri nelerdir?

Bu tomografi çeşitlerinin dışında vücudun diğer bölgeleri için boyun tomografisi, larenks tomografisi, nazofarenks tomografisi, paranazal sinüs tomografisi, temporal kemik tomografisi, üst ve alt abdomen tomografileri, eksremite tomografisi, servikal, torakal, lomber ve sakrum tomografisi bulunmaktadır.

BT sonucu ne demek?

BT Görüntüleme Nedir? Bilgisayarlı tomografi; x-ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Bu yöntemle klasik röntgenogramlardaki üst üste düşme (superpozisyon) ortadan kaldırılmıştır. Görüntüleri röntgenden çok daha ayrıntılıdır.

BT ne kadar sürer?

BT çekim süresi taranacak alanın boyutuna göre değişse de çoğunlukla birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer. Yapılan çekim sonrası hiçbir kısıtlama olmaksızın hasta günlük yaşamına devam edebilir. Bazı çekimler ilaçlı olarak yapılabilir. Buna ilaçlı tomografi denir.

BT mi MR mı?

BT ile MR arasındaki fark nedir? Bilgisayarlı tomografi daha çok kemik yaralanmalarında, ciğer ve göğüs problemlerinde ve kanser teşhisinde kullanılan radyolojik görüntüleme sistemdir. MR ise tendon yaralanmalarında, omurilik problemlerinde, beyin tümorlerinde ve yumuşak bağ doku teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.

Kaç çeşit tomografi vardır?

Günümüzde kullanılan bilgisayarlı tomografinin birçok çeşidi vardır. En çok kullanılan beyin tomografisi, boyun tomografisi, toraks tomografisi ve batın tomografisidir.

Ilaçlı BT nedir?

İlaçlı tomografi vücuda enjekte edilen kontrast madde yardımı ile vücudun görüntülenmesi işlemine verilen. İlaçlı tomografi vücuda enjekte edilen kontrast madde yardımı ile vücudun görüntülenmesi işlemine verilen addır.

BT sonucu ne zaman çıkar?

Bilgisayarlı tomografi sonucu ne kadar zamanda çıkar? Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.

About the Author

You may also like these