Yargılamanın iadesi süresi

tarihten itibaren üç ay ve her hâlde iade talebine konu olan hükmün kesinleşmesinden itibaren on yıldır. (2) 375 inci maddenin birinci fıkrasının (ı) bendinde yazılan sebepten dolayı yargılamanın yenilenmesi süresi ilama ilişkin zamanaşımı süresi kadardır.

Yargılamanın yenilenmesi ne zaman olur?

Yargılamanın yenilenmesi talebi herhangi bir süreye bağlı olmadan ileri sürülebilir. Olağanüstü bir kanun yolu olması nedeniyle herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre öngörülmemiştir. Kesinleşen bir hüküm ile ilgili kanuni diğer koşullar varsa her zaman iade-i muhakeme başvurusu yapılabilir.

Hangi kararlarda yargılamanın iadesi istenmez?

Yargılamanın iadesi, kesin olarak verilen veya kesinleşmiş olan hükümlere karşı istenebilir. Henüz kanun yolları tüketilmemiş ve dolayısıyla henüz kesinleşmemiş kararlara karşı yargılamanın iadesi talep edilemez.

Hangi durumlarda yargılamanın iadesine Başvurulur?

Kabule göre de; HMK'nun 374/1. maddesi uyarınca yargılamanın iadesi, kesin olarak verilen veya kesinleşmiş olan hükümlere karşı istenebilir. Kanun yolu denetimi açık ve henüz kesinleşmemiş olan kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi istenemez.

Yargılamanın yenilenmesi sebepleri nelerdir?

(1) Aşağıdaki sebeplere dayanılarak yargılamanın iadesi talep edilebilir: a) Mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması. b) Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması.

Yargılamanın yenilenmesi yoluna kimler başvurabilir?

KİMLER BAŞVURABİLİR Bu kanun yoluna hükümlü, şayet ölmüş ise eşi, üstsoyu, altsoyu ve yasal temsilci ancak kişinin lehine olacak şekilde başvurabilir. Cumhuriyet Savcısı ve Beraat eden sanık ise hem lehe hem de aleyhe başvurabilir.

Yargılamanın yenilenmesi hangi makama?

Yargılamanın yenilenmesi talebi kural olarak esas kararı veren mahkemeden istenir. İ. Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.

Yargılamanın yenilenmesi kararı temyiz edilir mi?

Mahkemece isteğin kabulüne karar verilmiştir. Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşmiş hükümlere karşı başvurulabilen fevkalade bir kanun yolu olup HUMK.nun 445-454 maddelerinde düzenlenmiştir. … Mahkemenin, dava sonucu verdiği kararlara karşı da temyiz yolu açıktır.

About the Author

You may also like these