Çek ciro edenin sorumluluğu

Teminat fonksiyonu; ciranta, kural olarak ciro edilene ve bunu takip eden diğer cirantalara karşı çekin ödenmemesi durumunda, çekin bedelinin ödenmesinden sorumludur. Ayrıca çekin bedelinin tahsili için kendisine müracaat edilmesine katlanmakla yükümlüdür.

Ciro edilen çek ödenmezse ne olur?

Ciro edilen çek ödenmezse ne olur? Çekin karşılıksız olduğu banka tarafından çek üstüne yazılmalıdır. İbraz edilen çek, herhangi bir sebeple ödenmediği takdirde, muhatap banka, çek üzerine “ödenmemiştir” yazarak hamiline iade eder.

Cirolu çeki kim öder?

Çeki ilk düzenleyen taraf, çek bedelini ödemekte ve ciro yoluyla çeki elde eden son taraf da çeki tahsil etmektedir. Çek ciro etmek konusunda tam ciro ve beyaz ciro olmak üzere iki farklı yöntem bulunmaktadır.

Çek arkasını ciro etmek ne demek?

Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Hangi nedenle çek cirosu geçersiz sayılır?

Şeklen hamil görünmeyen bir kişinin yaptığı ciro geçersizdir. Yine çekin arka yüzünde bulunsa bile diğer cirolara çekte görünür şekilde bağlanmayan diğer cirolardan tamamen ayrı duran bir cironun devir fonksiyonundan söz edilemez.

Ciro edilen çek kimden tahsil edilir?

2.3.2. Ciro, birisi çek kendisine ciro yoluyla devredilen kişiye çek bedelini muhataptan tahsil etmesinden, diğeri ise muhatabın, keşidecinin kural olarak kendi nezdinde bulundurduğu parasını ciro edilen kişiye ödemesinden oluşan çifte yetkilendirme işlemidir.

Çek ödenmezse ne olur?

Vadesi içerisinde ödenmeyen çeklerle ilgili banka tarafından çeki yazana ihtar çekilir, ödenmemesi durumunda ise icra yolu ile dava açılabilir. Dava sonucunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı verilir. Buna rağmen çek kullanırsa 1-3 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılır.

Emre yazılı çek nasıl ciro edilir?

Emre yazılı çekler genel olarak alacağın temlikinden ziyade ciro ve teslim yoluyla devrolunur. Bu devir ciro ve teslimden ayrı olarak, miras ve cebri icra ve alacağın temliki yolu ile yapılabilir….2.3.4.Ciro şartları:

  1. Ciroyu yasaklayan kayıt düşülmemelidir. …
  2. Ciro kayıtsız/şartsız yapılmalıdır. …
  3. Ciro çizilmemiş olmalıdır.

About the Author

You may also like these